Aktualności
Seminarium naukowe - Żywność w rolniczym handlu detalicznym
17.11.2017 r.Promocja Centrum Transferu Technologii, w szczególności Laboratorium Chemii Spożywczej, badanie jakości żywności, jej składu chemicznego, znakowanie produktów spożywczych czy wymagania prawne i zasady prowadzenia rolniczego handlu detalicznego to główne punkty seminarium naukowego, które odbyło się 17 listopada 2017 r. w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Suwałkach.
Wśród uczestników seminarium byli przedstawiciele Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Suwałkach, Wojewódzkiego Inspektoratu Oceny Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Białymstoku, służb doradztwa rolniczego, rolników, studentów kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji oraz uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z Suwałk i okolic (Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach, Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach). Na wszystkich zainteresowanych czekała część wykładowa (prelegentami byli: dr inż. Bernard Maciulewski, dr inż. Joanna Szaciło oraz mgr inż. Adam Rubin), dyskusja oraz zwiedzanie Laboratorium Chemii Spożywczej Centrum Transferu Technologii, podczas którego odbyło sie badanie produktu miesnego na urzadzeniu NIRFlex N-500 (przeprowadziła mgr Aleksandra Blaczun). Laboratorium Chemii Spożywczej 16 października 2017 r. uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji.
Seminarium było również okazją do zaprezentowania oferty nowego kierunku studiów, który od przyszłego roku akademickiego ruszy w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Suwałkach – mowa o PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWIE SUROWCÓW ROLNICZYCH oraz zwiedzenia laboratoriów Wydziału Politechnicznego.